Designen

Är det inte lite lustigt att vissa saker verkar stå stilla när det gäller innovation och design? Som den traditionella skärbrädan. Den har nog varit sig lik så länge vi kan minnas. En träbit som ofta är just bara det, en träbit. Så det är med stor glädje vi nu presenterar PineLine Serien ändträskärbrädor. Ändträ för att det är det bästa sättet att bygga en skärbräda. Fibrerna står och kniven skär mellan dessa istället för att skära av dom och på så sätt nöta på brädan. Det har en viss självläkningsförmåga genom att fibrerna kan återgå till sitt läge efter kniven delat på dom. Sen kan vi kolla in de fasade kanterna. Precis så mycket att brädan fortfarande ser robust och stark ut men "lyfter" från ytan den är placerad på. Det underlättar vid hantering och lyft. Det gör även att man kommer under med en tallrik eller fat, så det är lätt att skyffla över utan spill. Skärytan är slipad till en fin finish som är lätt att rengöra och vattenavvisande. Underdelen är lite grövre för bra fäste och skön träkänsla. Övre kanten är ganska skarp, bara en lätt rundning för att minska rinn längs kanten och under. Ett hål på undersidan gör så den kan hängas upp på väggen.

Många små detaljer gör skillnad.

Furu (Pinus sylvestris)

Furu är virket från tall, som växer långsamt i de norrländska skogarna. Det ger täta årsringar och en otrolig kvalitet. Det är verkligen skillnad mellan olika träd, så vi väljer ut vårt material noggrant. Från den högsta kvalitet man kan köpa på sågverk är det ca 5-10% av det som vi väljer till våra brädor. Bara det finaste dvs. Furu är också i vår erfarenhet det bästa materialet i skärbrädor. Dess naturliga motståndskraft mot bakterier och lätta vikt i jämförelse med tex. ek o valnöt. Och snygg är den också med sina skiftande färger.

Linolja

Andra delen av våra brädor är linoljan. Utan den skulle de inte vara så bra som dom är. Linoljan vi använder är en svensk raffinerad olja. Den har genomgått processer där allt som kan härskna i en rå linolja är borttaget. Kvar finns endast det som oxiderar (torkar). Så inga fetter eller proteiner mm. som kan bli grogrund för mikroorganismer är kvar. De fettsyror som är kvar binder sig med träfibrerna genom polymerisering och bildar ett tredje ämne Linoxin. Detta ämne är vattenavvisande, tåligt mot fetter och salter och formstabiliserar trät. Så skärbrädan kommer bibehålla formen. Oljan är också grunden i vårt skärbrädsvax.  Den ger också brädorna sin fina färg.

"Organic is Hi-Tec" eller hur?